Hoofdcontent

Expo slavernijverleden in bibliotheek Bilthoven

Opening Expo slavernijverleden in bibliotheek Bilthoven

Op 30 augustus om 13.30 uur vindt in de Bibliotheek van Bilthoven in Het Lichtruim de officiële opening plaats van de Expo Ik zeg toch sorry met een openingswoord door wethouder inclusie Krischan Hagedoorn. Aansluitend is er een lezing door historicus dr. Anne Doedens. De Expo Ik zeg toch sorry is van 30 augustus tot 30 september te zien in de bibliotheek van Bilthoven.

Sorry

In een tijd waarin steeds meer gemeenten en organisaties openlijk excuses aanbieden voor het slavernijverleden en hun eigen rol in deze periode laten onderzoeken, maakten Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt de voorstelling ‘Ik zeg toch Sorry’. In juli 2023, na de viering van Keti Koti, was deze voorstelling te zien in het gemeentehuis van De Bilt. Destijds is ook het boek ‘De Bilt en zijn slavernijverleden’ aan burgemeester Sjoerd Potters en raadslid Audrey Kruiniger gepresenteerd. De burgemeester heeft bij deze gelegenheid excuses aangeboden namens de gemeente.

Expo

De afbeeldingen gemaakt door Raymi Sambo Maakt, zijn aangekocht door de gemeente De Bilt, en vormen nu de expo over de rol van Nederland in de slavernij en de gevolgen daarvan tot in de 20e eeuw. Ook zijn er vijf nieuwe panelen gemaakt door plaatselijke historici Anne Doedens en Dick Berents, met hierop informatie over de rol van inwoners in De Bilt tijdens de slavernij.

Dr. Anne Doedens (www.annedoedens.com) geeft tijdens de officiële opening een lezing over de resultaten van het onderzoek naar het slavernijverleden van De Bilt, met daarbij mogelijkheid tot het stellen van vragen door publiek. Aansluitend is de tentoonstelling te bezichtigen en een hapje en drankje te nuttigen.

Aanmelden voor de officiële opening op 30 augustus, kan aan de balie in de bibliotheek of per mail naar ddonders@kunstenhuisidea.nl, maar ook zonder aanmelding is men van harte welkom.